autonom.ro
Rent a car - Autonom-
Autonom.ro

Secretele tangoului argentinian


De curând, cu prilejul evenimentului „Aromas de tango”, am asistat la o demonstrație de tango argentinian susținută de Teodora Chiliment, Amalia Savinescu și Eugen Cristea – pasionați de tango și, totodată, instructori de dans. Și, fiindcă ne-a plăcut ce am văzut și suntem toți curioși să aflăm mai multe despre tango, i-am rugat să ne acorde un interviu.

TheMall: Cum a apărut tangoul?
Eugen Cristea: Muzica de tango a apărut în Argentina și Uruguay în secolul al XIX-lea, fiind puternic influențată de ritmurile africane și europene din cadrul comunității de imigranți de la vremea respectivă. Odată cu muzica, a început să se dezvolte și dansul, care și-a schimbat treptat caracterul din popular în social și și-a modificat gradual atât structura, cât și dinamica.

TheMall: Prin ce se diferențiază tangoul argentinian de cel standard?
Eugen: Principala trăsătură distinctivă a tangoului argentinian față de cel sportiv (standard) și cel de scenă constă în caracteristica lui socială. Definitorii sunt, pentru tangoul argentinian, fluența și libertatea; nefiind un dans sportiv, nu implică nicio formă de competitivitate, este lipsit de reguli fixe, nu necesită elemente spectaculoase. Prin urmare, nu presupune existența unor abilități sportive. Este un dans relaxat, fără combinații prestabilite de pași, un dans în care conexiunea cu partenerul și cu muzica sunt primordiale.

TheMall: Câte ore de antrenament sunt necesare pentru a învăța pașii de bază în tangoul argentinian?
Eugen: Este o întrebare la care este dificil de răspuns tocmai pentru că, în tangoul argentinian, nu există pași de bază (structuri fixe), dansul fiind axat pe improvizație și pe conexiunea cu partenerul și muzica. Se spune că orice persoană care poate merge pe stradă este capabilă să danseze tango, deoarece felul în care “pășim pe muzică” împreună cu o altă persoană este esențial în tango. Ceea ce „se exersează” la cursuri este o anumită deschidere către muzică și partener, pentru a putea comunica mai bine unul cu celălalt. Aceasta implică dezvoltarea capacităților senzoriale, a inteligenței vizuale, a sincronicității, precum și abilitatea de a transmite și de a recepta intenția de mișcare în mod proactiv. Înțelegerea acestor concepte face posibilă accesarea unei zone de confort sporit la nivel corporal, emoțional și mental, care permite exprimarea personală prin mișcare fluidă și generează o plăcere sporită a dansului.

Cursul de începători pe care îl predau împreună cu Teodora Chiliment și Amalia Savinescu în cadrul școlii Tandem Tango constă în zece lecții a câte 60 de minute fiecare (programate câte două pe săptămână), în care sunt prezentate și se exersează conceptele de bază, precum și patru sesiuni de practică (una în fiecare weekend), în care se recapitulează și se consolidează prin exersare materia predată. Metoda noastră este specială prin faptul că se bazează pe integrarea principiilor de dezvoltare personală a căror conștientizare asigură succesul procesului de învățare. Mai multe detalii despre curs pe tandemtango.blogspot.com

TheMall: Ce mesaj aveți pentru cei care n-au mai dansat tango, dar își doresc să învețe?
Teodora Chiliment: Tuturor celor care s-au simțit cel puțin o dată în viață emoționați în urma contactului cu muzica de tango și care îndrăznesc să se viseze dansând pe aceste ritmuri deosebite le transmit îndemnul de a-și extinde granițele “îndrăznelii”. Am convingerea că vor găsi în propriul corp un partener de nădejde pentru acest drum plin de creativitate, libertate și regăsitor de sine care este tangoul argentinian.

TheMall: Dansați tango deja de 3-4 ani. Ce vă atrage la acest stil de dans și ce satisfacții v-a adus până în prezent?
Teodora: Pentru mine, tango înseamnă muzică trăită, o experiență care îmi oferă posibilitatea de a mă regasi pe mine însămi prin dans și îmi permite o libertate inegalabilă în îmbrățișare. Este o cale prin care îmi manifest creativitatea într-un mod foarte personal și fără constrângeri. Momentul întâlnirii mele cu tangoul argentinian și decizia de a urma acest drum au fost concomitente, iar acum, după mai bine de 3 ani de practică intensivă, tangoul îmi este oglindă, împlinire personală și – îndrăznesc să spun – o terapie pentru suflet.

TM: Unde se poate dansa tango în România, în mod regulat, exceptând școlile de dans? Există cluburi cu muzică de tango?
Eugen: Momentan nu există niciun spațiu special destinat (club, restaurant etc.) care să organizeze în mod regulat petreceri de tango. Din când în când, diferite școli de tango aleg să găzduiască astfel de petreceri (numite milonga) fie în cadrul propriului studio de dans (săptămânal), fie să le organizeze în colaborare cu un local din oraș, cel mai adesea un restaurant sau o cafenea (lunar). Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne scrieți la tandemtango@yahoo.com 

TheMall: Ce surse de informații despre tango ne puteți recomanda?
Eugen: In primul rând, vă recomandăm cartea “Conștiența de tango” de Mauricio Castro, apărută de curând în România. Este prima carte de tango publicată în limba română și se adreseaza atât cunoscătorilor, cât și publicului larg. Textul nu este în mod exclusiv despre tango sau despre dans, ci reprezintă mai degrabă o poartă deschisă către o altă lume, o lume a comunicării prin limbajul trupului.

Celor dornici să afle mai multe despre tango, cititorilor de limba engleză, le recomandăm articolele de pe http://en.wikipedia.org/wiki/Tango, precum și excelentul website: http://tangoandchaos.org/

Slabit
Machiajul.ro
advertisment
advertisment