autonom.ro
Rent a car - Autonom-
Autonom.ro

Jurnal rusesc – Anna Politkovskaia

Daca v-ati intrebat vreodata ce putere poate avea cuvantul intr-o lume guvernata, macar ideologic, de fapte, cat cantaresc o mana de oameni buni in lupta cu raul ancestral, dar atat de actual si tot mai greu definibil ori in ce sistem de valori se situeaza regimurile politice contemporane, ati putea gasi serioase motive de reflectie in volumul „Jurnal rusesc”, semnat de jurnalista rusoaica Anna Politkovskaia si aparut recent in limba romana la editura Meteor Press.

jurnal_rusesc

Nascuta la New York in familia unui diplomat sovietic de origine ucraineana, Anna Stefanovna Politkovskaia (1958 – 2006) a fost una dintre cele mai sonore si „deranjante” voci din presa rusa in timpul mandatului prezidential al lui Putin, ziarista criticand constant politica dusa de acesta in Cecenia. Supranumita „constiinta morala pierduta a Rusiei”, Politkovskaia si-a dedicat cariera jurnalistica misiunii de a informa opinia publica despre abuzurile comise de regimul de la Kremlin asupra drepturilor omului. Indrazneala ei nu a ramas fara consecinte: pe 7 octombrie 2006 (ironic, ziua de nastere a lui Vladimir Putin), Anna Poliktovskaia a fost gasita impuscata in liftul blocului in care locuia. Sunt banuiti patru agenti ai serviciilor secrete rusesti (faimosul FSB), dar procesul treneaza deja de 4 ani si e tot mai putin probabil ca asasinii vor fi pedepsiti. Acesta nu era, insa, primul atentat la adresa jurnalistei: in septembrie 2004, i se turnase otrava in ceasca de ceai care i-a fost servita la bordul avionului care o ducea la Rostov.

La momentul asasinatului, jurnalul Annei Politkovskaia era pregatit pentru tipar. Nu a mai apucat sa vada cartea, publicata postum si tradusa in limba engleza. La acea vreme, incerca sa ajunga la locul unde se produsese asediul scolii din Beslan, soldat cu aproximativ 400 de morti, dintre care 156 erau copii. De altminteri, jurnalista isi vedea sfarsitul cu ochii; dupa cum nota la 18 august, 2005, „Principala problema este ca, desi prabusirea regimului Putin e inevitabila, nu vom trai s-o vedem. Pacat, pentru ca am fi vrut sa fim martori la asta.”

„Intreg jurnalul este o menajerie a ororilor”, ne avertizeaza prezentarea de pe site-ul editurii. Greva foamei e practicata de copiii dintr-un orfelinat, dar si de Eroii Rusiei. Politkovskaia remarca, de altfel, ca „in 2005, greva foamei este una dintre putinele metode de a face ca protestul tau sa fie observat”, dar si ca acest act „nu este un dialog cu autoritatile, ci cu concetatenii tai”. Insa astfel de proteste sunt „subtiri” pe langa valul de atrocitati comise de si in interiorul armatei ruse. De pilda, soldatul Evgheni Fomovski, in varsta de 18 ani, purta 47 la picior, dar a fost fortat sa poarte cizme de marimea 44 „zilnic, intr-un cros de cinci kilometri, pe o caldura de 40 de grade”. Singura lui crima a fost sa ceara incaltari de marimea potrivita; apoi, a fost gasit „sinucis” prin spanzurare. Numai ca avea o arsura pe picior, toate oasele rupte, organele sexuale ii erau „o enorma vanataie neagra”, iar umerii ii erau plini de vanatai. Soldatii din primul an au confirmat ca ucigasii nu voiau decat sa-i dea o lectie.

„Jurnal rusesc” este o carte cu valoare de document istoric care se inscrie in galeria marilor opere universale despre ororile sclaviei (mai mult sau mai putin) totalitare din trecut, prezent si viitor, precum „Coliba unchiului Tom” de Harriet Beecher Stowe, „Numarul 31328” al lui Ilias Venezis, „Ferma animalelor” si „1984” de George Orwell sau „A Brave New World” de Aldous Huxley, ca sa enumeram doar cateva.
Puteti citi cuprinsul si cateva fragmente din „Jurnal rusesc” aici: http://www.meteorpress.ro/_files/pdf/905.pdf

Pret in librarie: 35 RON
Pret pe site: 31.5 RON (TVA inclus)

Slabit
Machiajul.ro
advertisment
advertisment