autonom.ro
Rent a car - Autonom-
Autonom.ro

Festivalul Enescu 2009

In perioada 30 august – 26 septembrie 2009 va avea loc a XIX-a editie a Festivalului si Concursului International „George Enescu”. Infiintat in 1958, festivalul s-a bucurat, de-a lungul timpului, de prezenta unor nume sonore din lumea muzicala internationala, printre care Lordul Yehudi Menuhin, David Oistrach, Sviatoslav Richter, Herbert von Karajan s.a., a caror participare a sporit prestigiul Festivalului in Europa si nu numai.

festivalul-george-enescu

Programul Festivalului International „George Enescu” include concerte simfonice si camerale, recitaluri, spectacole de opera si balet, organizate deopotriva in Bucuresti, la Ateneul Roman, Opera Nationala si Sala Palatului, cat si in alte orase a caror istorie se leaga de viata compozitorului roman. Concursul International „George Enescu” include sectiunile pian, vioara si compozitie, avand in juriu cunoscuti muzicieni romani si straini. Dupa Gala de premiere, o serie de concerte va avea loc in Bucuresti, Sibiu, Brasov, Iasi, Timisoara si Cluj.

Melomanii si-au putut rezerva bilete inca de la inceputul anului, astfel incat pe 3 august a.c., cand s-au deschis casele Salii Palatului, erau deja ocupate circa 70% din locurile disponibile.

Despre George Enescu

Nascut pe 19 August 1881, la Liveni, in judetul Botosani (atunci Dorohoi), George Enescu s-a dovedit a fi un geniu inca din primii ani de viata: la 4 ani canta la vioara, la 5 isi compunea prima creatie. Doi ani mai tarziu, intra la Conservatorul din Viena, pe care l-a absolvit la 13 ani cu medalia de argint, apoi isi continua studiile la Paris. Curand, devine cunoscut nu doar in calitate de compozitor, ci si ca violonist, pianist, dirijor si profesor de vioara.

Multe din operele lui Enescu sunt inspirate de folclorul romanesc, cele mai populare creatii ale sale fiind cele doua Rapsodii Romane, opera Oedip (1936) si Suitele pentru orchestra. A mai compus cinci simfonii (dintre care doua neterminate), poemul simfonic Vox maris si muzica de camera (trei sonate pentru vioara si pian, doua pentru violoncel si pian, cvartete cu si fara pian, un octet pentru coarde, un cvintet pentru pian, o simfonie de camera etc.). A dirijat orchestrele din Philadelphia (1923) si New York (1938) si a fost profesor de vioara, printre elevii sai numarandu-se Yehudi Menuhin, Christian Ferras, Ivry Gitlis si Arthur Grumiaux si si Ida Haendel. Dupa instaurarea dictaturii comuniste, revine definitiv la Paris, unde se stinge din viata pe 4 mai 1955. Este inmormantat in prestigiosul cimitir parizian Père Lachaise.

Pe langa festivalul si concursul international annual ce-i poarta numele, Bucurestiul ii dedica Muzeul National „George Enescu” de pe Calea Victoriei, numit si Palatul Cantacuzino, unde compozitorul a locuit impreuna cu sotia sa, Maria Tescanu Rosetti (fosta Cantacuzino), buna prietena a viitoarei Regine Maria a Romaniei.

Slabit
Machiajul.ro
advertisment
advertisment