autonom.ro
Rent a car - Autonom-
Autonom.ro

Din seria „Actori de neuitat”, întâlnire pe DVD cu Richard Gere

richard-gere-dvd“Mr. Jones”, “American Gigolo”, iubitul lui “Pretty Woman” şi dandy în muzicalul “Chicago” sunt doar câteva roluri cu care Richard Gere a câştigat simpatia publicului. Pentru fanii săi, Prooptiki România lansează pe DVD “Zile în paradis”, “Ofiţer şi gentleman” şi “Avocatul diavolului” – trei filme speciale, cu multiple premii şi nominalizări, marcând tot atâtea reuşite în cariera artistică a actorului. Doamnelor şi domnilor, Richard Gere!

officer_gentleman1

Drama romantică “Days of Heaven” / “Zile în paradis” (1978) este una dintre primele pelicule în care Richard Gere a atras atenţia criticilor şi a marelui public. Gere interpretează rolul lui Bill, muncitor într-o oţelărie, care comite accidental o crimă şi fuge în lume cu iubita, Abby (Brooke Adams), şi sora lui mai mică. Angajaţi cu ziua la o fermă, Bill şi Abby se dau drept frate şi soră pentru a-şi ascunde trecutul de indiscreţia oamenilor. Când recolta e pe sfârşite, fermierul (Sam Shepard) pentru care lucreaza o cere pe Abby în casatorie. Cum se zvoneşte că acesta ar fi grav bolnav şi nu mai are mult de trăit, Bill îşi încurajează iubita să accepte mariajul cu gândul de a pune mâna pe moştenire odată cu iminenta sa moarte. Destinul îi rezervă însă mai mult răgaz decât era de aşteptat şi, astfel, Bill şi Abby se trezesc captivi într-un menage a trois atipic şi confuz, măcinat de gelozie, furie şi nerăbdare. Vor alege averea imensa ce se prefigurează la orizont sau iubirea sinceră care îi lega cândva? Filmul a fost distins cu un Oscar, un trofeu BAFTA şi un premiu la Festivalul de Film de la Cannes, precum şi două nominalizări la Globul de Aur.

În 1982, “An Officer and a Gentleman” / “Ofiter şi gentleman” confirma charisma lui Gere în ochii publicului cinefil în rolul singuraticului Zack Mayo (Richard Gere), un tânăr care se înscrie la Şcoala Pregătitoare de Ofiţeri pentru a deveni pilot în Marina Militară. Marcat de o copilărie tulbure, Zack ştie că nu se poate baza pe nimeni altcineva decât pe el însuşi, însă această lecţie de maturitate contravine spiritului de echipă pe care instructorul său, sergentul Emil Foley (Louis Gosset, Jr., distins cu premiul Oscar), încearcă să-l insufle subalternilor. 13 saptămâni de instrucţie dură îl învaţă pe Zack valoarea disciplinei şi a camaraderiei, dar nu-l feresc de iubire: deşi Gossett îl avertizează că fetele care-şi fac veacul prin preajma bazei militare urmăresc doar să-şi facă rost de un soţ pilot, Zack se îndrăgosteşte de Paula (Debrah Winger) şi toate regulile de fier devin, brusc, prea puţin importante. Între iubire şi cariera militară, ce va alege tânărul “Ofiţer şi gentleman”? Un film distins cu două Oscaruri, un premiu BAFTA şi un Glob de Aur.

În 1996, Gere uimea iar criticii şi opinia publică în “Primal Fear” / “Avocatul diavolului”, un film complex ca un joc de şah. Pe fondul rumorii stârnite de asasinatul arhiepiscopului local, avocatul Martin Vail (Gere) decide fără să se gândească de două ori să-l reprezinte pro bono pe acuzat – Aaron (Edward Norton), un orfan pe care arhiepiscopul îl luase în slujba sa ca băiat de altar. Pe măsură ce ancheta avansează, ies la iveală afaceri murdare, în care demnitarii oraşului fac echipă cu lumea interlopă, iar viciul se manifestă în cele mai surprinzătoare forme. Când se dovedeşte că acuzatul are o dublă personalitate, cazul pare cu atât mai incitant şi promiţător pentru cariera lui Vail. Avid de celebritatea pe care i-ar aduce-o presa, îşi pune în joc toate atuurile pentru a câştiga votul juriului, fără să-i pese prea tare dacă vinovăţia clientului său e presupusă sau reală. Până când adevărata “sentinţă” a cazului îi dă o lecţie greu de digerat. O interpretare remarcabilă, pentru care Edward Norton a fost nominalizat la premiile Oscar şi BAFTA şi a câştigat un Glob de Aur şi numeroase alte distincţii.

Cele trei filme sunt producţii Paramount Pictures distribuite de Prooptiki România.

Slabit
Machiajul.ro
advertisment
advertisment