autonom.ro
Rent a car - Autonom-
Autonom.ro

Cum amenajezi o baie de apartament cu piatra naturala

Locuinta este, probabil, cel mai important loc din viata noastra: acolo ne retragem dupa o zi de munca, petrecem timp impreuna cu familia, acolo ne invitam prietenii. Implicit, devine si o carte de vizita pentru proprietar, iar daca respectiva proprietate este inchiriata sau folosita in scopuri comerciale, impactul devine cu atat mai important, estetica influentand semnificativ cererea si, desigur, profitul.

De cativa ani se remarca, in special in zona de nord a capitalei, o cerere ridicata de inchiriere a caselor placate la interior cu piatra naturala calitativa, care sa asigure chiriasilor standardul de confort cu care sunt deja obisnuiti, mai ales in cazul chiriilor cu valori mari. De exemplu, multi straini nici nu vor sa auda de bucatarii care nu sunt dotate cu blat din granit – detaliu care poate deveni un factor diferentiator, daca pretul sau locatia sunt relativ asemanatoare cu ale altor proprietati. Astfel, tot mai multe case sunt acum placate la interior cu materiale sofisticate – de obicei, piatra naturala.

Totusi, majoritatea apartamentelor din orasele mari din Romania se afla in blocuri, noi sau vechi, iar spatiul nu este mereu chiar generos. Daca respectivul apartament a fost si achizitionat prin intermediul unui credit, o amenajare se impune, mai ales ca o baie sau o bucatarie placata cu materiale calitative poate spori semnificativ atat valoarea proprietatii, cat si nivelul de confort. Cum spatiile sunt relativ reduse atat in bai, cat si in bucatarii, cea mai buna alegere o reprezinta utilizarea unor materiale care sa puna in valoare spatiul mic. Manopera oricum costa, deranjul aferent renovarii este acelasi; deci, nu renteaza un rabat tocmai la calitatea materialelor si accesoriilor folosite pentru reamenajare. Da, o baterie calitativa poate costa si de 2-3 ori mai mult decat una de duzina, dar diferenta se reflecta in aspect, caracteristicile de functionare, confortul in utilizare si rezistenta pe termen lung.

Unde mai pui ca, in procesul de renovare, trebuie sa gasim raspuns la o multime de dileme si probleme. De exemplu, merita sau nu sa pastram cazile de fonta? Sa le revopsim, sa le schimbam cu unele noi, din acril (mult mai sensibile la zgarieturi si lovituri, cu risc crescut de a se sparge) ori poate sa renuntam la ele de tot, considerand ca, de cele mai multe ori, le folosim oricum doar pentru dus? Sau optam pentru construirea unei cadite din piatra naturala, ca sa fie in ton cu restul placajului din baie?

Intrucat utilizarea pietrei naturale in amenajarile interioare este in tendinte si placarea cu astfel de materiale implica numeroase particularitati, am cerut sfatul unui furnizor specializat. Dl Cosmin Mangiru, Director Operational al London Stone Romana, a avut amabilitatea sa ne raspunda la intrebari:

1. Ce piatra naturala se foloseste, in general, in amenajarea bailor?

Pentru amenajarea bailor se recomanda placile mate sau lucioase din travertin, marmura, limestone, granit sau ardezie. In general, cele mai folosite tipuri de piatra in amenajarea bailor sunt marmura, travertinul si ardezia.
Pentru un plus de eleganta si valoare, sunt recomandate mozaicurile din piatra naturala (mozaic travertin, mozaic quartz, mozaic marmura Thassos etc.)

2. Care sunt tendintele anului? Ce culori si tipuri de piatra naturala se recomanda in placarea unei bai mici, de apartament?

Pentru anul 2018 incercam sa aducem in casele oamenilor si sa punem in valoare si alte tipuri de piatra decat cele cu care au fost obisnuiti pana acum. Acestea ar fi mozaicul quartz din India, limestone-ul Jura, care este deosebit prin prezenta fosilelor de melci incorporate, care dau pavajului o textura naturala si o frumusete unica.
Pentru baile mici, de apartament, este recomandata piatra naturala in culori calde, cu texturi monocromatice. Nu este recomandat sa se foloseasca mai mult de 2 nuante. Nuantele de bej, gri, alb sunt intotdeauna alegerea perfecta pentru acest tip de bai. Pentru un aspect deosebit putem placa 1-2 pereti maxim cu mozaic sau ardezie flexibila.

3. Cat costa, in medie, sa plachezi un metru patrat cu piatra naturala (materie prima + manopera, costuri estimative)?
Materia prima variaza intre 100-200 lei/ mp, iar pentru manopera executata de un pietrar cu experienta, constand in taierea unghiurilor la 45 de grade, lustruirea canturilor si chituirea lor cu mastic, costul este de aproximativ 65 lei/ mp, in functie de complexitatea lucrarii.

4. Cum trebuie intretinute suprafetele placate cu piatra naturala si care sunt costurile anuale?
Pentru a mentine si pastra cat mai mult timp aspectul initial al pietrei naturale, este necesar sa apelam la procedeul de impermeabilizare cu solutii speciale, care patrund in profunzimea pietrei, lasand-o insa sa respire. London Stone Romania recomanda impermeabilizarea cu produsele profesionale din gama Dry Treat, care vin cu o garantie de 15 ani, nefiind necesara reluarea anuala a procedeului. Astfel, avem posibilitatea de a nu investi anual timp si bani in impermeabilizare.

Avand in vedere ca impermeabilizantul este garantat 15 ani, costul este de 35 lei/ pm.
Procedeul de impermeabilizare trebuie repetat la 15 ani, daca este realizat cu produse din gama Dry Treat.

5. Cat dureaza, in general, amenajarea cu piatra naturala a unei bai de apartament la bloc?

Pentru o baie cu o suprafata intre 10-20 mp estimam un timp de 6 zile lucratoare.

6. Cum si unde gasim mesteri care stiu sa lucreze corect cu piatra naturala?
Au ramas destul de putini mesteri care stiu cum sa monteze corect piatra naturala. Montarea pietrei naturale difera de montarea gresiei si faiantei.

London Stone Romania dispune de 6 echipe de pietrari cu o experienta de peste 20 de ani in prelucrarea si montarea pietrei naturale.
Mesterii pietrari ii gasiti la firmele specializate in piatra naturala.

7. Ce trebuie sa consideram in negocierea cu acestia?

Important in alegerea si negocierea cu mesterii pietrari este experienta acestora. Puteti cere o recomandare la o lucrare executata, sa va explice etapele care vor fi parcurse in prelucrarea si montarea pietrei. Foarte important este sa va informati de toate costurile de manopera pana la finalul lucrarii (taiere, taiere in 45, slefuire, lustruire, impermeabilizare).

8. In ce masura sunt recomandate combinatiile de faianta/gresie impreuna cu piatra naturala?

Nu sunt recomandate combinatiile de faianta/gresie cu piatra naturala deoarece placile de piatra naturala sunt diferite in textura, grosime si marime fata de gresie/faianta. Cel mult, putem recomanda combinatia de mozaic, ardezie flexibila cu gresie/faianta.

9. Ce oferte si recomandari are London Stone Romania pentru placarea bailor mici de apartament?

London Stone Romania recomanda pentru placarea bailor mici de apartament, in general, travertinul, ardezia flexibila si mozaicul. Viziunea noastra este sa oferim spatiilor dumneavoastra o experienta unica, conferita de unicitatea si frumusetea pietrei naturale. Daca doriti sa explorati piatra naturala ca optiune pentru spatiile dumneavoastra, va invitam sa ne vizitati la showroom-ul din Strada Centurii nr. 1, Bucuresti.

Considerati sa va renovati baia sau bucataria sau ati facut acest lucru de curand? Cu ce probleme / dileme va confruntati? Va asteptam comentariile mai jos sau pe pagina noastra Facebook, astfel incat impreuna sa identificam cele mai bune solutii pentru amenajarea bailor si bucatariilor de apartament. Succes si spor la renovat!

Slabit
Machiajul.ro
advertisment
advertisment