autonom.ro
Rent a car - Autonom-
Autonom.ro

Cum amenajam o garsoniera mica

Stii sentimentul acela cand vrei sa schimbi ceva in casa, dar nu ai o idee clara de unde sa incepi? Toti suntem, la un moment dat, in situatia in care decidem sa schimbam ceva in casa, insa, cum toate se leaga intre ele, de la schimbarea unui dulap sau frigider ajungem sa renovam toata camera sau chiar intreaga casa! Fiindca – nu-i asa? – schimbi chiuveta, trebuie cumparat un nou corp de bucatarie, asa ca e musai sa vopsesti si peretii sau sa schimbi faianta, ceea ce te obliga sa renunti si la corpurile de iluminat, iar astfel vei schimba si intrerupatoarele si prizele. Simplu, nu? 🙂

Amenajarea unui spatiu mic comparativ cu un spatiu mare

Desi am putea crede ca un spatiu mic este mai facil de amenajat sau renovat, etapele sunt, de fapt, aceleasi ca in cazul unui spatiu mai mare (lista de materiale, gasirea furnizorilor, pregatirile dinainte de renovare, planificarea etapelor, mizeria si zgomotul din timpul lucrarilor, curatenia de dupa etc.). Chiar daca implica mai putine materiale de cumparat si transportat, spatiul redus de lucru presupune o mai buna organizare, in special „de santier”, dar si identificarea unor solutii ingenioase pentru utilizarea fiecarui centimetru disponibil, pentru a incadra perfect toate electrocasnicele si mobilierul. Alfel spus: spatii mici, probleme mari!

Instalatiile sanitare de calitate fac diferenta

Iata cum ajunge sa arata o baterie comuna de baie, in mai putin de 6 luni de utilizare

In primul rand, instalatiile sanitare calitative nu se strica, nici nu se deterioreaza estetic, daca sunt corect instalate si bine intretinute, iar astfel reprezinta o investitie buna pe termen lung. Sa luam un exemplu: o baterie comuna de lavoar pentru baie costa aproximativ 100 lei, iar una Grohe aproximativ 250-300 lei. Din experienta proprie, bateriile ieftine nu folosesc materiale de calitate, iar, in timp, aspectul lor se modifica. Daca ai ghinion, in mai putin de 6 luni, deja apar primele puncte de rugina, fiindca „inoxul” din care sunt realizate nu rezista. In concluzie, cumpara baterii calitative pentru baie si bucatarie, precum cele Grohe. De ce le recomandam? Le-am utilizat in diverse spatii, si si-au demonstrat din plin eficienta, fiind estetice, robuste, realizate din materiale calitative. Da, sunt mai scumpe de 2-3 ori fata de alte baterii (calitatea costa!), dar rezistenta pe termen lung justifica pe deplin investitia.

Un alt atu al unor instalatii sanitare calitative il reprezinta confortul in utilizare. De exemplu, daca optezi pentru o baterie de dus din gama Grohterm, vei vedea ca iti regleaza automat temperatura apei, iar astfel, daca sunt variatii la debit sau temperatura apei in retea, nu-ti strica dispozitia in timpul dusului. In plus, bateriile calitative au un sistem prin care apa este combinata cu aer, iar astfel se reduce consumul – asadar, pe termen lung, poate fi chiar mai economic decat daca alegi o baterie ieftina si proasta.

Baterie calitativa de baie pentru dus, cu termostat Grohe Grohtherm 800

Concluzionand, iata de ce sa alegi baterii calitative:

  • functiile inovatoare reduc consumul de apa si cresc eficienta in utilizare
  • sunt mai rezistente la depunerile de calcar, deci nu trebuie schimbate / reparate constant
  • vei simti diferenta de confort pe propria piele (la propriu)

Pentru instalarea acestui tip de baterii este recomandat sa apelezi la specialisti care sa inteleaga exact importanta planeitatii pe verticala si orizontala, a distantei corecte de la perete, a montarii elementelor in ordinea corecta, a utilizarii instrumentelor potrivite la instalare, fiindca toate se leaga intre ele, daca vrei o instalare corecta si o functionare „ca la carte”.

Daca geamul este mic, macar sa fie calitativ

Diferentele de calitate si pret intre ferestrele si geamurile tip termopan de pe piata sunt semnificative. Pentru spatiile mici recomandam realizarea la comanda a unui geam care sa foloseasca la maximum spatiul disponibil si care sa ofere o protectie termica buna. Un eventual rabat la calitate de dragul economiei de moment nu se justifica deoarece, implicit, si feroneria utilizata va fi sub asteptari, iar in scurt timp va trebui inlocuita. Astfel, daca tot este mic, macar sa fie unul calitativ, sa permita deschiderea ambelor parti ale ferestrei, iar cel putin una dintre ele sa poata ramane deschisa si pe verticala, pentru o aerisire mai facila si constanta a spatiului. Tamplaria termopan care consideram ca prezinta cel mai bun raport calitate-pret, inclusiv fiabilitate pe termen lung, este cea produsa de Salamander (cu 5 sau 7 camere).

Protectia impotriva incendiilor: butelie vs. electric

De multe ori, in blocurile cu garsoniere mici, nu sunt trase conducte de gaze, iar proprietarii trebuie sa aleaga intre butelie si plita / cuptorul electric(a). Presiunea din buteliile de gaz este de cateva zeci de ori mai mare fata de presiunea de pe tevile care aduc gazul in casa – implicit, buteliile sunt mult mai periculoase, daca nu sunt utilizate corespunzator. Oricum, chiar si simpla lor conectare la aragaz poate fi un proces relativ dificil si periculos, daca nu sunt bine stranse toate elementele. Un aspect ce tine de siguranta este ca, indiferent ca folositi o butelie sau reteaua de gaze, camera sa fie tot timpul aerisita. Or, in cazul incaperilor mici, asta ar presupune sa se piarda caldura din camera, mai ales daca vorbim despre o bucatarie si spatiu de locuit comune – open space.

De exemplu: decizi sa renunti la butelia pe gaz, mai ales cand auzi zilnic despre o multime de accidente datorate exploziilor unor butelii care au scapat gaz + proprietari sau chiriasi neatenti. Exista varianta sa cumperi un aragaz electric compact, care include cuptor si plita electrica, dar pretul este destul de piperat, fiind un produs relativ nou si fara garantia timpului, asa ca alegi sa cumperi separat o plita electrica si un cuptor electric. Deci, trebuie sa schimbi si mobila pentru a se incadra perfect.

Daca ai ales plita si cuptorul electric, neaparat trebuie verificat ca instalatia electrica poate sustine puterea necesara pentru plita, cuptor si hota, probabil ca ai de spart si peretii, implicit vei schimba si faianta sau vor fi necesare reparatii la pereti.

Apeleaza la mesteri recomandati, oferind un avans minim

Mesteri priceputi, la costuri bune si disponibili (pentru mobila, instalatii, zugravit etc.) se gasesc tot mai greu in Romania, dar nu este imposibil. Regula de baza este sa fie recomandat de cineva care a apelat la serviciile sale! Daca se poate, verifica personal cum arata lucrarea pe baza careia a primit recomandarea. In privinta avansului, este preferabil sa fie mai mic (20-30%); altfel, risti sa isi piarda interesul de a finaliza lucrarea repede si bine.

Foloseste cele mai calitative materiale pe care ti le permiti

Astfel am ajuns la cel mai important aspect: ce materiale folosesti pentru renovare. Principiul acela englezesc conform caruia esti prea sarac ca sa cumperi lucrui ieftine se aplica perfect in cazul renovarilor si caselor mici. Pe scurt: cumperi materiale proaste (ex. gresie, faianta, obiecte sanitare, electrocasnice etc.), risti sa se deterioreze, sa refaci lucrarea, deci sa nu fie o economie, ci un cost mult mai mare per total. In dictionarul McMillan cuvantul „economie” este definit cu un exemplu relevant: „daca iti cumperi cauciucuri auto uzate sau de proasta calitate, nu faci economie, fiindca vei ajunge sa le schimbi mult mai repede”.

De exemplu, daca cumperi gresie si faianta de 20-30 de lei / mp, iar manopera te va costa intre 50 – 100 de lei pe metru patrat placat, probabil ca noua ta casa nu va arata la final chiar senzational, placile se vor crapa in timp, daca nu sunt de calitate, iar pe termen lung nu va fi chiar o investitie buna respectiva renovare. Recomandarea noastra este sa aloci un buget relativ egal pentru materiale si manopera.

In concluzie, cand pleci de la mici modificari in casa, aproape sigur ajungi la multe schimbari, care implica diverse achizitii de materiale, costuri pentru manopera, transport materiale, plus alte aspecte care nu au fost prevazute initial. Dar, daca te inarmezi cu rabdare, alegi materialele si mesterii chibzuit si iti folosesti bugetul cu cap, ai toate sansele ca, la final, sa te bucuri de un spatiu frumos si functional. Succes!

Slabit
Machiajul.ro
advertisment
advertisment