autonom.ro
Rent a car - Autonom-
Autonom.ro

Copiii supradotati au nevoie de sustinerea noastra

Sandra Pralong, Florian Colceag, Solomon Marcus si Livia Dila - Foto: protvmagazin.ro

Sandra Pralong, Florian Colceag, Solomon Marcus si Livia Dila - Foto: protvmagazin.ro

Ieri dupa-amiaza, in Hotelul Epoque din Bucuresti, Livia Dilă a fost gazda evenimentului “Un copil supradotat este un copil normal. Ai şi tu unul?”, dedicat susţinerii copiilor remarcabili din România, dar şi promovării şi prezentarii activităţilor indispensabile pentru ca aceşti copii să nu fie pierduţi, din punct de vedere intelectual, dar şi uman.

Despre descoperirea talentelor copiilor noştri, potenţial şi importanţa de a nu-i ignora pe cei deosebiţi, am avut plăcerea să-i urmarim într-o dezbatere pe academicianul Solomon Marcus, doamna Sandra Pralong, fondatoarea SynergEtica – Fundaţia pentru o societate etică şi pe profesorul Florian Colceag – www.supradotati.ro, preşedintele Fundaţiei IRSCA Gifted Education.

Fără încredere în ei, dar şi pricepere în a le dezvolta talentele, nici Nadia -campioana absolută a Europei, nici Ivan Patzaichin, Gheorghe Zamfir, Dumitru Prunariu şi mulţi alţii nu ne-ar fi făcut mândri că suntem români.

Temele de discuţie au privit potenţialul natural al copiilor, modul în care acţionează familia pentru valorificarea sau pentru anularea lui, fiind prezentată viziunea despre personalitate, dată de ştiinţele moderne, cu necesitatea schimbării paradigmei pedagogice.

Se poate educa o generaţie fără a fi necesară educarea întregii populaţii? Este una dintre intrebarile esentiale. Este educaţia străzii o frână pentru educarea personalităţii? Cum poate arata o educaţie de calitate, ce parametri sunt necesari să fie luaţi în calcul, cum se revoluţioneaza educaţia la nivel mondial, dar şi ce evenimente aduce epoca internetului – completeaza aria discuţiei.

„Conform datelor publicate de cercetări recente 5-10% din populaţia lumii o reprezintă supradotaţi (ref. Roberta Braverman, the vice president of the New Jersey Association for Gifted Children), dintre aceştia diferenţiindu-se unii cu capacităţi extrem de mari (doar 2% din populaţia lumii). Conform psihologilor români, procentul celor aflaţi în topul curbei Gauss se apropie de 4% (vs. 2% la nivel mondial) din totalul populaţiei”- www.supradotati.ro

Aşa cum ştim din realitatea ultimilor ani, copiii supradotaţi ce nu sunt întegraţi într-un sistem iniţial educativ, ulterior economic, de management sau politic, emigrează în ţările ce le oferă şanse de afirmare. Deşi supradotaţii reprezintă doar 2% din populaţia statistică la nivel mondial, ei reprezintă o treime din numărul total al infractorilor, mai ales în ţările în care nu s-a creat o linie de educaţie a supradotaţilor prin care să li se dezvolte calităţile moral-etice necesare unei bune integrari sociale.

www.supradotati.ro şi Asociaţia nonprofit IRSCA Gifted Education îşi propun să stimuleze şi să atragă tineri dotaţi cu înclinaţie spre cercetare, leadership, antreprenoriat şi arte, care să contribuie la prestigiul acestor activităţi pe plan naţional şi internaţional.

Pentru donatii:  RO 26 RZBR 0000 0600 0662 2697

Slabit
Machiajul.ro
advertisment
advertisment