autonom.ro
Rent a car - Autonom-
Autonom.ro

Americanii au ales: Barack Obama

Joi seara, la ceainaria Carturesti Verona din centrul Bucurestiului, am avut prilejul sa descoperim un fragment din istoria recenta a Statelor Unite: lupta electorala a lui Barack Obama, primul presedinte afro-american din istoria SUA. Prilejul: lansarea documentarului Sony Pictures „By The People: The Election of Barack Obama” / „Americanii au ales: Barack Obama”.

documentar-barack-obama

Inainte de a urmari filmul, Dl. Joseph A. Parente, consulul SUA la Bucuresti, prezent la eveniment alaturi de dna. Julie O’Reagan, atasat cultural in cadrul Ambasadei SUA la Bucuresti, ne-a prezentat cateva concepte esentiale privind procedura electorala din Statele Unite, precum si informatii despre amploarea alegerilor din 2008.

consulul-sua-parente

Dl. Joseph A. Parente, consulul SUA la Bucuresti

In ziua scrutinului, s-au mobilizat sa voteze 132 milioane de americani, asteptand ore intregi la cozi interminabile. O performanta nationala greu de intrecut si aproape incredibila, mai ales in contextul absenteismului cronic la vot cu care tara noastra se confrunta in recenta si tanara sa democratie.

lansare-obama-carturesti

Documentarul ni-i prezinta indeaproape pe actualul presedinte pe intreaga durata a campaniei electorale, echipa si voluntarii care l-au sustinut aproape doi ani, momentele de exaltare, dar si cele de deznadejde, entuziasmul omniprezent, emotia afroamericanilor care marturiseau ca traiesc o schimbare nesperata, rememorand vremurile in care bunicii lor n-aveau nici macar drept de vot. In fata evidentei, raman muti chiar si scepticii deloc putini la numar care nu acordau catusi de putin credit schimbarii propuse de Obama, rivalii politici care l-au atacat tot mai inversunat, pe masura ce castiga teren in sondaje, presa, lumea intreaga. Un documentar obiectiv si emotionant deopotriva, in care Sony Pictures, HBO si producatorul Edward Norton reusesc sa arate lumii intregi ca America ramane pamantul fagaduintei, iar speranta in schimbare nu este un vis perimat, ci vocea unei natiuni care are inca resursele sa-si croiasca drumul asa cum doreste. Astfel, „Da, putem!” nu ramane doar o deviza de campanie electorala, ci devine exclamatia victoriei insasi.

DVD-ul „By The People: The Election of Barack Obama” / „Americanii au ales: Barack Obama” este acum disponibil in hypermarketuri, in magazinele de specialitate si pe www.mymovie.ro, la un pret recomandat de 39,9 lei. O productie Sony Pictures distribuita de Audio Visual Romania.

Slabit
Machiajul.ro
advertisment
advertisment